Hoppa till innehåll

Aktuellt

Jag ingår i Litterära konsulter – Sveriges enda yrkesnätverk för diplomerade lektörer. Det betyder att jag har en stor grupp kollegor som jag kan rekommendera om jag inte har möjlighet eller tid att ta mig an ditt manus. 

Här nedan kan du läsa om HelpMeUp och Wrinspo som jag också samarbetar med. Titta gärna in hos dem.

Scrolla lite så hittar du ett urval av de böcker jag haft förmånen att arbeta med och som nu finns utgivna. Fler boktips hittar du på min Instagramsida

HelpMeUp

Så otroligt spännande! Jag är en av experterna hos HelpMeUp AB. HelpMeUp erbjuder en marknadsplats för personliga digitala möten mellan kunder och experter. Bokningssystem, betalningssystem, videomöten, digitala workshops och  kundkommunikation på en och samma sida! Perfekt för ett litet företag som mitt! Och dessutom är det kul att finnas med i ett sammanhang som inte bara handlar om skrivande. Min sida hittar du här!

Gå in och titta på helpmeup.se – du kanske hittar en expert på just det område du söker.

Jag finns på Wrinspo.se

Wrinspo.se – writer’s inspiration – hittar du massor av inspiration och bra tips för ditt skrivande. Där finns också en sida om vad du ska tänka på när du ska anlita lektör. Här hittar du mig och flera andra lektörer.

På sidan finns också bland mycket annat Skribenters skrivtips och Goalplanning & skrivrutinerSkrivövningar och motiverande Skrivpepp. Men också guider kring hur du går Från idé till bok, metoder för att få Mer tid att skrivaBoktips och artiklar om hur du genom personlig utveckling kan Nå skrivdrömmen.

Skrivcoachning

Längtar du efter att komma igång med ditt skrivprojekt? Att få tid och energi och kanske en kick som gör att du kan hålla farten och inspirationen igång! Då erbjuder jag dig skrivcoachning!

Skrivcoachning kan liknas vid en privat författarskola och passar dig som älskar att skriva men inte tar dig tiden till det. Du som kanske påbörjat flera skrivprojekt men inte kommit vidare. Du kan anlita mig för skrivcoachning oavsett var du är i din skrivprocess. Du betalar en startavgift och ett fast pris för varje inlämnad sida. Du bestämmer hur många sidor du skriver och i vilken takt du vill lämna in dem. Av mig får du löpande kommentarer i textdokumentet och ett kortare utlåtande om mina reflektioner för den text du lämnat in. På så sätt utvecklar du ditt skrivande samtidigt som du kommer vidare i ditt manus. Smart och enkelt! Och den stora vinsten är det som många skribenter saknar – deadlines! 

Läs mer om hur skrivcoachning fungerar!

Böcker som jag lektörsläst!

Hjärtslagaren

I juni 2023 släpptes Malin Rylanders debut Hjärtslagaren. Jag lektörsläste manuset våren 2022 och är så glad att boken nu är utgiven. Malin har ett fint språk och en spännande och suggestiv berättelse.

När Siri Meyers mamma dör i en trafikolycka är Siri bara tjugo år. Trots en framgångsrik karriär i Stockholm blir sorgen och minnena till slut för tunga och Siri kan inte vara kvar i Stockholm. I stället söker Siri sina rötter i Strandboberg, sin mammas barndomsstad. Väl på plats visar det sig att ingenting av det hennes mamma berättat om sin egen uppväxt och historia verkar stämma.  

Hjärtslagaren är en relationsroman som speglar möten mellan generationer, tystnadskulturer och en vilja att inte ge upp. Köp den på Visto förlag.

Veckan före midsommar 2023 kom Mary Rhedins debut Mitt vita liv ut. Jag har haft förmånen att följa Marys skrivprocess på nära håll – som lektör och skrivcoach. Mitt vita liv är en viktig bok där hon tar upp frågor hon levt med under hela sitt liv och som är högaktuella idag – det handlar om adoption, rasism och utanförskap.

Hon gräver i sitt eget förflutna men också i vår gemensamma historia, om samhällets normer och samtidens sätt att se på rasism och utanförskap. Hon skriver personligt och nära om sina egna upplevelser men reflekterar också över mediernas bild av adoption från länder utanför Europa.

Köp den på Lassbo förlag!

Boken Solroskoden

I april 2023 kom Catry och Toressons tredje bok Solroskoden. Jag har haft förmånen att lektörsläsa den i olika omgångar under våren, och det har verkligen varit en upplevelse.

I Solroskoden är det  regeringsskifte i Sverige, elitsoldater från Wagnergruppen landar på Arlanda och ukrainska kärnvapen hamnar i händerna på Sverige. KSI-agenten Mac åker till Ukraina och hackern Bosse försöker avvärja sabotage mot svensk kärnkraft.

Precis som i Honungsapan och Tigerögat går det fort och händer mycket. Läs eller lyssna! Förlaget Southside Stories.

Boken Trymmeldagen

För några år sedan lektörsläste jag Barbros böcker om Trymmeldagen som bara händer om man tar det lugnt. I den första boken är Oscar och Emelie på utflykt med farmor till Tisdagssjön när de träffar djur och stenar som pratar och sjunger. I en annan åker Oscar och Emelie till Grekland på semester med mamma, pappa och farmor. Och i den tredje är Oscar och Emelie på utflykt med farmor i Torsdagsskogen när de träffar djur, en stubbe, en svamp och en tall som pratar och sjunger.
Böckerna är för barn som är tre till sex år men de 28 sångerna som finns på Spotify och som Barbro sjunger tillsammans med sina musikaliska vänner är även för de allra minsta. Böckerna är utgivna på Visto förlag – där kan du läsa mer om dem. 

Tiga är silver, tala är guld

Lagom till bokmässan i Göteborg 2022 kom
entreprenören Björn Frimans debut Tiga är silver, tala är guld. Jag har haft förmånen att följa Björns skrivprojekt under lång tid och har både lektörsläst och redaktörsläst manuset. Jag är full av beundran över Björns ärlighet och vilja att berätta sin historia. På ett varmt,
humoristiskt och ärligt sätt berättar han om företaget som var som en familjemedlem
när han växte upp i Gnosjö. Om hur han tillsammans med bröderna tog över när föräldrarna ville dra sig tillbaka, och på några år förvandlade garageföretaget till en börsnoterad koncern på Nasdaq.

Du kan bland annat köpa boken direkt från Isaberg förlag. 

I maj 2022 kom Tigerögat  och jag fick möjlighet att läsa den två gånger. Ser redan fram emot uppföljaren som kommer våren 2023. Tigerögat är uppföljaren till Honungsapan, förra årets vinnare av Adlibrispriset i kategorin Årets debut.

Den här gången är det bank-id som drabbas av en attack samtidigt som Sveriges mobilnätet slås ut av en cyberattack. Allt händer snabbt och Sverige är precis som i Honungsapan under attack från flera håll. Börsen rasar och agenten Mac reser till Moskva för att få veta vad som händer och vem som ligger bakom. Hennes hackerkompis Bosse hjälper henne med en kinesisk spionkod som han kommit över. Det är rörigt men får ett mycket snyggt avslut. Jag lovar!

Den 2 juni 2022 släpptes ännu en bok som jag haft förmånen att läsa några kapitel ur. Blåklockor som klingar på natten är Linda Rakkas debut och första delen i deckarserien Morden vid Göta kanal. I min respons till Linda skrev jag bland annat ”du har en lagom skruvad story som på sätt och vis är i konflikt med det poetiska språket. Detta ger en dynamik som jag tycker om och vill läsa mer av.” 

Jag kallar genren ”thrillerfeelgood” men den kan också kallas mysdeckare. Oavsett kan jag rekommendera den för dig som vill läsa en underhållande bok där du får fundera lite och tro att du har lösningen. 

Blåklockor som klingar på natten lanserades som storpocket, ljudbok och e-bok den 2 juni 2022. På rakka.se kan du läsa mer om boken och författaren. Du kan bland annat köpa den på Adlibris

Äntligen! Nu finns Ingela Wadbrings skönlitterrära debut i bokhandeln! Och jag har haft förmånen att lektörsläsa den! 

Och livet bara pågår är första boken i en trilogi. Marija är strax över 50 och har nästan gett upp hoppet om att finna en man att dela livet med. Men så åker hon på konferens till Svalbard, och plötsligt står han där – Iosif. Han visar Marija att det är möjligt att ha en relation som är fysisk, känslomässig och intellektuell. När hon precis börjar tro att det kan bli de  två kommer ett oväntat avslöjande.

Om hon vill fortsätta sin relation med Iosif måste hon utmana både sina egna och samhällets normer om hur ett förhållande ska se ut. Är hon verkligen beredd att anta en sådan utmaning? Läs mer om boken på Boktugg.

Och livet bara pågår kom ut i tryck, e- och ljudbok samma dag – den 21 januari 2022. Läs mer om Ingela Wadbring på Hoi Publishing och på Författarcentrum. Boken kan du köpa hos Adlibris och Bokus

Bokomslag med två personer som sitter under ett äppelträd.

Det är alltid lika fint när författare jag arbetat med hör av sig och berättar att deras bok blivit utgiven. Under äppelträden i Berlin är en brevväxling mellan två vänner – Gry och Wilma. Breven är autentiska och visar en varm vänskap mellan kvinnorna. Men den har ett större djup än så, den gör avstamp i andra världskriget och berättar Berlins historia med murens fall och tiden efter det.

I breven delar kvinnorna glädje, sorg och triviala vardagshändelser i en fin blandning. Och upptill detta finns hela tiden problematiken mellan öst och väst som ger ännu en botten till berättelsen.

En riktigt fin och varm berättelse som jag verkligen kan rekommendera! Du kan bland annat köpa boken hos Adlibris. 

Lina Areklew

Återigen har jag glädjen att se en av böckerna jag lektörsläst i bokhandeln. Det är verkligen en förmån att få vara en del av att en författare når sina drömmar! Våren 2019 lektörsläste jag manuset till Ur askan och jag kan verkligen rekommendera den till alla som vill läsa en riktigt bra och välskriven kriminalroman.

Så här skriver förlaget om boken på sin hemsida:
”Fredrik Fröding överlever en av Europas värsta färjekatastrofer. Ned i djupet med Estonia följer båda hans föräldrar. Hans bror Niklas spolas av en av flottarna i väntan på räddning. Kroppen hittas aldrig och Fredrik vägrar ge upp hoppet om att han överlevt.”

Du kan bland annat köpa boken på Akademibokhandeln och Bokus. 

I oktober 2021 kom Lina Areklews andra bok i Ulvö-serien. I mörkret heter den och du kan läsa mer om den på Bazar förlags hemsida.

Bokomslag Sister Suicide

Jag lektörsläste Kris Kites roman Sister Suicide i ett tidigt skede. Den lanserades på bokmässan i Göteborg hösten 2019 och hyllas av alla dem som minns 80-talet och vill försvinna in i en värld av sex, droger och rock ’n’ roll en stund. 

Så här beskrivs boken: 
”Sister Suicide är en generationsroman om rock ’n’ roll, sex och droger, och om att växa upp som trasig ung vuxen. Berättelsen utspelar sig i Stockholm, på Londons pulserande rockklubbar och i turnébussar längs Europas vägar under 80-talet. Det är en berättelse om kärlek, om livets toppar och dalar, och är på så sätt en tidlös berättelse – som skulle kunna utspela sig när som helst.”

Boken finns bland annat att köpa här.

Vill du ha ett signerat ex kan du köpa den direkt från förlaget. 

Kreativt skrivande

Det planeras för en kurs i kreativt skrivande där vi tillsammans fångar just din livsberättelse! 

Vill du att dina barn och barnbarn ska få läsa din livshistoria? Har du något viktigt att berätta men vet inte hur du ska säga det? Skriv!

Vi möts vid fyra tillfällen.

Första gången tänker vi brett – vad har jag att berätta?

Andra gången går vi in lite mer på djupet – hur ska jag formulera mig och vilken ton ska jag ha?

Tredje gången tar vi all tid till att faktiskt skriva! 

Vid fjärde träffen har du säkert kommit en bit in i ditt skrivprojekt. Eller så kanske du känner dig helt klar. Vi följer upp och summerar. Den som vill får gärna dela sin text med oss andra.

Mer information om kursen kommer! Första kursen sker i Halmstad. Skicka ett meddelande till mig om du vill veta mer eller är intresserad av att delta.

”Den längsta resan är resan inåt.”

Dag Hammarskjöld