Hoppa till innehåll

Var hjälpsam mot läsaren!

  • av
Bok som bläddrar med blå himmel bakom.

När jag läser texter försöker jag alltid hitta författarens unika språkmelodi. Den ger sig ofta tillkänna i de första raderna eller sidorna beroende på text. 

Du som författare har en unik stil och ett unikt språk. Detta ska du bevara och utveckla. Men oavsett vilken text du skriver så vill du att den ska bli läst – därför är det viktigt att ditt språk är tillgängligt och har en följsam melodi. Detta är inte samma sak som lättläst utan handlar mer om språkstilen. Självklart beror det på vilken genre du skriver i och din tänkta målgrupp. Men generellt för alla texter gäller att läsaren ska ha en vilja att läsa vidare. Tyvärr kan den bästa intrig stoppas upp av ett otympligt språk.

Hur ska jag skriva för att det ska bli tillgängligt? Det finns några saker att tänka på. Här är två tips! 

Undvik svåra ord! Då tänker jag främst på ord som känns ålderdomliga eller inte används allmänt och därför inte är kända. Svåra ord kan få läsaren att känna sig exkluderad och tappa lusten att läsa vidare. Detta beror så klart på hur ofta svåra ord används och i vilka sammanhang. Ibland behövs de för textens helhet, det viktiga är att du är medveten om dina ordval. 

Undvik långa meningar! För att få en fin melodi är det bra att varva korta och långa meningar. Korta meningar ökar tempot i texten och kan till exempel användas när något spännande och intensivt händer. Långa meningar saktar ner tempot och kan fungera för att skapa eftertanke. En text med bara långa meningar blir svår att ta till sig. Långa meningar blir dessutom ofta tillkrånglade med många inskott som med fördel kan läggas i egna meningar. Eller faktiskt helt enkelt strykas. 

Mitt viktigaste tips är alltid – läs din text högt, för dig själv eller för någon annan! Då hör du ditt språk och märker ganska snart var det kärvar! 

Lycka till med ditt skrivande!